Ušesne znamke za drobnico – Ovina

Ušesne znamke za drobnico – Ovina so namenjene označitvi odraslih ovc. V spremljanju prireje pri drobnici (A kontrola) je predpisna uporaba ene znamke in tetoviranje v drugo uho ali rep pri kozah. Drobnica se večinoma označuje z dvema znamkama. Mi svetujemo označitev jagnjet ali kozličev, ki so namenjena za pleme, z dvema znamkama – tudi v tropih, ki niso v spremljanju prireje (A kontroli). Jagnjeta ali kozliče za zakol v tropih, ki so vključeni v spremljanje prireje, označimo z eno znamko Ovina. Če se kasneje premislimo naročimo še eno znamko Ovina. V vseh drugih tropih za označitev jagnjet ali kozličev namenjenih zakolu uporabimo znamko Gumb, ki ima na ženskem delu napisano zaporedno številko – SIŠ+. Ob naročilu povemo ali v Volosu pod opombo napišemo začetno številko.

Male ušesne znamke

Mala ušesna znamka je podolgovate oblike, namenjena ovcam in kozam pritlikavih pasem. Drobnica, ki ima poškodovane uhlje, se prav tako označi s temi ušesnimi znamkami. Rejci poročajo, da ima mala ušesna znamka zelo majhen izpad.

NAROČI UŠESNE ZNAMKE ŽE DANES

Elektronske ušesne znamke za drobnico – Ovina

Elektronske ušesne znamke za drobnico – Ovina imajo dve znamki: eno elektronsko in eno navadno. Dokler Slovenija ne bo imela 600.000 ovc se te znamke pri nas obvezno uporabljajo samo v primeru izvoza (tudi za zakol). Nekateri rejci pa jih že uporabljajo prostovoljno.

Ušesne znamke za drobnico – Gumb SIŠ in SIŠ+

Znamka Gumb je okrogle oblike, namenjena označitvi klavnih jagnjet ali kozličev. Svetujemo uporabo SIŠ+, ki ima na ženskem delu zaporedno številko – to omogoča individualno označitev in povezavo jagnjeta z ovco oziroma kozliča z kozo.

Ušesne znamke Tip tag

Tip tag ušesna znamka je namenjena začasnemu označevanju jagnjet in kozličev. Lahko se jo uporabi takoj ob rojstvu.

Oprtnik za označevanje za ovna

Najlonski oprtnik z zaponko za kredo za barvno označevanje ovac. Dostava brez krede.

Kreda Raidex za oprtnik za ovna

Za oprtnik za označevanje. Barva v pločevinki. Primerna za poletje in zimo.

SPREJ za označevanje ovc 500ml

Sprej je namenjen za kratkoročno označevanje ovac. Barvno intenzivno in hitro sušeče se označevanje najboljše kakovosti. Barvo je po striženju mogoče enostavno sprati iz volne. Enostavno in učinkovito označevanje.

Barve: zelena, modra, rdeča